Az alábbiakban szeretnénk rövid betekintést adni a 2021-es otthonteremtési program részleteibe.

2021 Január elsejétől az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27 százalékról 5 százalékra csökkenti a jogszabály. Azok a családosok, akik igénybe veszik a Családi Otthonteremtési kedvezményt, azaz a CSOK-ot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor.

Hozunk egy példát

Egy 30 millió forint plusz áfáért hirdetett lakás esetében 6,5 millió forintot spórolhat meg egy család az 5 százalékos áfával. Emellett további másfél millió forintot visszaigényelhetnek. Ha tehát CSOK-kal vásárolják az ingatlant, akkor összesen 8 millió forintot takaríthat meg ez a család.

Változás a felújítási költségek támogatása terén

Támogatás legfeljebb 3 millió forintig

Szintén jelentős kedvezmény lesz január elsejétől, hogy a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A támogatás a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető, de a gyermekek otthongondozási díjára jogosultak életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel.

További kedvezmények az Otthonteremtési Program keretein belül

Januártól teljes illetékmentességet is biztosít a törvény azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolnak új vagy használt ingatlant. Ez egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent, a családok így az áfacsökkentéssel és az áfamentességgel együtt 15,5 millió forintot spórolhatnak meg.

Fontos, hogy az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. A kedvezménnyel egyedülálló szülők is élhetnek, hiszen a CSOK-ot ők is igényelhetik.

Amennyiben kérdése merül fel, vagy további információra lenne szüksége, keressen minket elérhetőségeink egyikén.

Hasznosnak találta? Ossza meg Facebook vagy LinkedIn oldalán!